Ο Dr. ΡΟΥΣΣΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ για όλους και για όλα στο Vivasports.gr

Ένας απο τους κορυφαίους γιατρούς της χώρας μας, ο Ξενοφών Ρούσσης, Ειδικός Αθλητίατρος – Ορθοπεδικός Χειρούργος, μιλάει αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας vivasports.gr για ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Επιμέλεια: Γιώργος Τσιφλίκας
Σκηνοθεσία – Μοντάζ: Θάνος Ζαχαριάδης

Ο Dr. Ξενοφών Ρούσσης τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος των Υγειονομικών Επιτροπών της Super League, της Super League 2 και της ΕΠΣΑΝΑ, όπως, επίσης είναι και Α’ Αντιπρόεδρος στην Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. κάτι που σημαίνει ό,τι παραμένει ιδιαίτερα ενεργός στον χώρο του αθλητισμού και τον εμπιστεύονται σε κύριες θέσεις στον κρίσιμο τομέα της Υγείας.

Τον ερχόμενο Ιούνιο ο Dr. Ξενοφών Ρούσσης θα είναι υπεύθυνος ιατρικού διήμερου σεμιναρίου υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ και της ΕΠΟ που θα το παρακολουθήσουν οι γιατροί των ομάδων της Super League απο τις κορυφαίες ομάδες της Super League 2, με θέμα τις άμεσες πρώτες βοήθειες στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Dr. Ξενοφών Ρούσσης μας μιλάει για την υγειονομική κρίση του Covid-19 , τους σοβαρούς τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών και την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Ρούσσης, υπήρξε και ένας τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της γενιάς του και για αυτό το ποδόσφαιρο αποτελεί το μεγάλο του πάθος και κατάφερε να αγωνιστεί στο εξωτερικό και την Μπολόνια Ιταλίας και επιστρέφοντας στην Ελλάδα αγωνίστηκε στην Κέρκυρα και σε αρκετές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στην Ιατρική.

Ο κ. Ρούσσης, μας μιλάει για την ενασχόληση του με τους επαγγελματικούς συλλόγους και τη θητεία του στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 , για τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις που ήταν υπεύθυνος όπως της ΕΠΣ ΑΘΗΝΩΝ, για την ΕΠΣΑΝΑ και το μέλλον της, για τον επιστήθιο φίλο του, τον κ. Γκαράνη Γιάννη και την απόφασή του να κατέβει για βουλευτής με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  ώστε να βοηθήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τα σωματεία.

Απολαύστε την συνέντευξη με τον κορυφαίο γιατρό κ. Ξενοφών Ρούσσης .

 

Βιογραφικά Στοιχεία: 

Α) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

  • Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αγ. Παρασκευή (Αθήνα)
  • Τελείωσε με άριστα την Ιατροχειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολώνια Ιταλίας.
  • Εκπόνησε τη διδακτορική του εργασία στην ιατρική της άθλησης (Αθλητιατρική).
  • Ειδικεύτηκε στην Ορθοπεδική Χειρουργική στο ΚΑΤ και στο 1ο  Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Παπαδημητρίου).
  • Εργάστηκε επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στο Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γεννηματάς”.

1987-91:

  • Εξειδικεύτηκε από τον Γερμανό καθηγητή Βολφαρτ Μυλλερ (γιατρό της Μπάγερν Μονάχου) στη συντηρητική και χειρουργική θεραπεία αθλητικών κακώσεων ιδιαίτερα αφορούντα το γόνατο.
  • Ακόμα εκπαιδεύτηκε στο Βέλγο καθηγητή  Martens (Ιατρό Εθνικής Βελγίου) στην συντηρητική και χειρουργική θεραπεία του “Συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών”.

B) ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:

1983-88: Καθηγητής στις Σχολές προπονητικής ποδοσφαίρου της Γ.ΓΑ στα μαθήματα Αθλητιατρικής, Ανατομίας, Διαιτολογίας και επίσημος ιατρός των Σχολών αυτών.

1986-88: Ομοσπονδιακός αθλητίατρος στις εθνικές ομάδες κολύμβησης και πόλο και συμμετοχή σε προολυμπιακούς (Αυστραλία Περθ) και ολυμπιακούς αγώνες ΣΕΟΥΛ (Ν. Κορέα).

1987-89: Υπεύθυνος του ιατρικού της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

1990-98: και 2000-02 : Υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος της ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ Αθηνών (Ά Εθνική) (Σμύρνη)

2002-04: Υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος της ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Α΄ Εθνική)

1998-2001: Αρχίατρος της ΕΠΑΕ (Υγειονομικός υπεύθυνος για όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα Α, Β, Γ εθνική)

1993-98: Καθηγητής ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ στο ΠΕΚ Αθηνών

(Πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

2004 – Διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών στο  ποδόσφαιρο με έδρα το στάδιο Καραϊσκάκη στους Ολυμπιακούς αγώνας ΑΘΗΝΑ 2004.

Γ) ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Από το 2004 έως και σήμερα εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛΕΤΙΑ) (επιστημονική μη κερδοσκοπική ιατρική εταιρεία που σήμερα αριθμεί 847 μέλη).
  • Από 2001 έως και σήμερα πρόεδρος της Υγειονομικής επιτροπής της ΕΠΣΑ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματίων Αθηνών) όπου καθιέρωσε την ανά 3μηνο υποχρεωτική εκπαίδευση των γιατρών που καλύπτουν αγώνες όλων των πρωταθλημάτων.
  • Από το 2016 μέχρι και σήμερα εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣΑΝΑ ( Εν. Ποδοσφαιρικών Σωματίων Ανατολικής Αττικής) και πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής αυτής και Πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της Ένωσης.
  • Από το 2017 με την νέα διοίκηση της ΕΠΟ, ανέλαβε μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.
  • Μέλος της Πανευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Εταιρείας   και μέλος της Αθλητιατρικής   Εταιρείας  Ελλάδος (έδρα Θεσσαλονίκη).

Δ) ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΣΥΓΓΡΑΦΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

  • Συγγραφέας του βιβλίου η “ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ” που απευθύνεται σε γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, διδάσκεται στα ΤΕΙ και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Βρίσκεται στην 15η έκδοσή του με ρεκόρ πωλήσεων για ιατρικό βιβλίο.
  • Επί 2ετίας διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα “ΩΡΑ για ΣΠΟΡ” με τίτλο  Η “ΩΡΑ του ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΥ”.
  • Έχει οργανώσει ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής δύο πανελλήνια αθλητιατρικά συνέδρια 2009, 2011 με μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους της υγείας και του αθλητισμού.
  • Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά σεμινάρια Αθλητιατρικού περιεχομένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σκωτία, Ιαπωνία ,Νορβηγία, Ρωσία, Αυστρία, Αίγυπτο, Αυστραλία).
  • Έχει προσκληθεί και συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά “πάνελ”   και συνεντεύξεις (ΕΡΤ, ΝΕΤ, MEGA, ΑΝΤ1, ALTER, ALPHA, SPORT-TV, EXTRA3 με θέματα αθλητιατρικής επικαιρότητας και μη (αιφνίδιος θάνατος αθλούμενων,  Ντόπινγκ, διατροφή των αθλούμενων, απαραίτητος ιατρικός έλεγχος πριν την έναρξη αθλητικής δραστηριότητας κ.ά.)
  • Τον Απρίλιο του 2008 ως πρόεδρος της ΑΘΛΕΤΙΑ προσκλήθηκε επίσημα από την βουλή των Ελλήνων όπου ανέπτυξε και πρότεινε λύσεις για το θέμα του Ντόπινγκ εν όψη της δημιουργίας ειδικού νόμου για το “Ντόπινγκ στον αθλητισμό”.
  • Από το 2002 μέχρι και σήμερα είναι εμπειρογνώμων για θέματα Ντόπινγκ που εκδικάζονται από τον “αθλητικό δικαστή”
  • Συμμετοχή σε Επιστημονικές Έρευνες και Δημοσιεύσεις σε γνωστά έγκυρα εγχώρια και διεθνή Ιατρικά Περιοδικά (316 Δημοσιεύσεις).

Ε) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  •  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Σε νεαρή ηλικία πρωταθλητής 100 μέτρων και 400μέτρων με σημαντικές νίκες σε περιφερειακά  και πανελλήνια  πρωταθλήματα. Για πολλά χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες της Ελλάδας και της Ιταλίας.
  •  Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στον αθλητισμό, τη ζωοφιλία, το θέατρο και το φιλοτελισμό.
 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ
Στείλτε μας μήνυμα: vivasportsgr@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ