ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βαγγέλης Τσιώλης, ο «Μαχητής» των γηπέδων

«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις…», κάτι που ισχύει και στη περίπτωση του Βαγγέλη Τσιώλη, αφού πατέρας και δάσκαλός του είναι ο γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου, Σάκης Τσιώλης.

Ο ίδιος έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ελπίδων, και αγωνίστηκε πολλά χρόνια σε ομάδες της Super League, όπως ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ, ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, η ΚΑΛΛΙΘΕΑ και ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ.

Από το 2016 ακολουθεί καριέρα ως πρώτος προπονητής, έχοντας δουλέψει στην Ατλαντίδα , την Θύελλα Αγίου Δημητρίου και τα τελευταία 3 χρόνια στον Αήττητο Σπάτων συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής κατηγορίας. Απο τη νέα αγωνιστική περίοδο ο Βαγγέλης Τσιώλης θα κάθεται στον πάγκο του ιστορικού Αγ. Ιερόθεου, στη Γ’ εθνική με τον οποίο φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει.

Ο Βαγγέλης Τσιώλης μίλησε στη κάμερα του vivasports.gr και τον Γιώργο Τσιφλίκα, σε μία απολαυστική συνέντευξη με σκοπό να τον γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να μας αναλύσει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Ο ανερχόμενος τεχνικός μας μιλάει για τη θητεία του στον Αήττητο Σπατων, το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και γιατί δεν χρησιμοποιούνται αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και το νέο του ποδοσφαιρικό κεφάλαιο Αγ. Ιερόθεος.


Μοντάζ- Ηχοληψία – Εικονοληψία: Θάνος Ζαχαριάδης

Βαγγέλης Τσιώλης, ο «Μαχητής» των γηπέδων

Η αγαπημένη ατάκα του Βαγγέλη Τσιώλη “με το μαχαίρι στα δόντια”, από τότε που αγωνιζόταν στα ελληνικά γήπεδα και έδειχνε ότι είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα, είναι αυτό που αντιπροσωπεύει καλύτερα τις ομάδες που προπονεί τα τελευταία χρόνια.

Ο 40χρονος τεχνικός, του αρέσει να δημιουργεί ομάδες που να «πολεμούν» και να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστά: μαχητικότητα, «τσαμπουκά», επιμονή, αυτοπεποίθηση και πάθος για νίκη «με κάθε θυσία».

Κάθε παίκτης που έρχεται στην ομάδα του θέλει να προσαρμόζονται στο σύνολο, να βάζουν κάτω το εγώ τους και να γίνονται στρατιώτες της ομάδας.

 βαγγελης τσιωλης προπονητης


Η επόμενη μέρα για τον Βαγγέλη Τσιώλη λέγεται ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Το προφίλ του Βαγγέλη Τσιώλη φαίνεται πως κρίθηκε ιδανικό για τη στρατηγική αλλαγή που επιχειρεί η διοίκηση του Αγ. Ιερόθεου, προκρίνοντας τη νεότητα και τη δίψα για διακρίσεις έναντι της ήδη συσσωρευμένης εμπειρίας.

Η ομάδα του Αγ. Ιερόθεου λοιπόν, διαθέτει τούτη τη στιγμή έναν από τους πλέον ανερχόμενους Έλληνες προπονητές και ικανό να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες της σύγχρονης εποχής. Αρκεί να του δώσουν χρόνο και ευκαιρίες να δουλέψει.

Τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους;

Σπάνια βλέπουμε στα δικά μας πρωταθλήματα ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας να αγωνίζονται με τόσο σύγχρονο τρόπο.

Ένα από τα βασικά δεδομένα του μοντέρνου ποδοσφαίρου είναι η ένταση και η πίεση ψηλά. Δεν υπάρχει ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο που να θεωρείται πετυχημένη και να μην βγάζει μέσα στο τερέν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.

Τέτοια έβγαζε και ο Αήττητος Σπατών του Βαγγέλη Τσιώλη.

Είτε παίζει με ομάδες μεγαλύτερο μπατζετ είτε με την χειρότερη του πρωταθλήματος, πάντα τα Σπάτα επιλέγαν να αγωνιστούν με τις δικές τους αρχές. Ένταση και πίεση ψηλά. Χωρίς φόβο, αλλά με θάρρος. Το οποίο στο τέλος δικαιώνει αυτούς που το έχουν.

Επιπλέον, ένα από τα στοιχεία του Αήττητου τα προηγούμενα χρόνια, στοιχείο που συντάσσεται με τις σύγχρονες αρχές του ποδοσφαίρου, είναι η επιθετική τάση που έχει μέσα στο τερέν, με και χωρίς τη μπάλα.

Και πάλι, ομάδα που δεν έχει τούτο το στοιχείο μέσα στο παιχνίδι σπάνια πετυχαίνει και ακόμη πιο σπάνια έχει διάρκεια.

Η ομάδα του Βαγγέλη Τσιώλη δεν διστάζει να παίξει ποδόσφαιρο.

Δεν διστάζει ποτέ να βγάλει πολλούς παίκτες ταυτόχρονα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Ούτε φοβάται να ανεβάσει ψηλά τις γραμμές τις για να κάνει επιθετική άμυνα.

Ο Αήττητος τα τελευταία χρόνια είχε μία απο τις καλύτερες άμυνες στη Γ’ Εθνική.

Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία του Τσιώλη. Φιλοσοφία που εμπεριέχει θάρρος και τόλμη, τα οποία αν δεν τα διαθέτεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δύσκολα μπορείς να έχεις διάρκεια.
Ο Τσιώλης, ανήκει στη «σχολή» προπονητών που απαιτούν διαρκές και ασφυκτικό πρέσινγκ, έχει σύγχρονες ιδέες και μεγάλη αμεσότητα στην επαφή με τους παίκτες.

 βαγγελης τσιωλης προπονητης

Wvho is who

Ο Βαγγέλης Τσιώλης γεννήθηκε στις 9 Μαΐου του 1981 στην Καρδίτσα. Είναι Έλληνας προπονητής ποδοσφαίρου και γιος του προπονητή Σάκη Τσιώλη.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 18 χρονών από την Αναγέννηση Καρδίτσας και συνέχισε στον Πανηλειακό, τον Πανιώνιο, την Καλλιθέα, τον Θρασύβουλο,, την Ηλιούπολη και τον Εθνικό Αστέρα, μετρώντας 220 επαγγελματικές συμμετοχές στο πρωτάθλημα Ελλάδος. Αγωνίστηκε στον χώρο της αμυντικής γραμμής ως αριστερός μπακ και ήταν διεθνής με την Εθνική Ελπίδων με 11 συμμέτοχες καθώς και στην προεπιλογή της ολυμπιακής ομάδας το 2004.

 βαγγελης τσιωλης προπονητης

Είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή UEFA A, μιλάει αγγλικά κι έχει ως ειδίκευση την ανάλυση αντιπάλων. Διαχειριστής του λογισμικού αξιολόγησης ποδοσφαιριστών Soccer Evaluation και εμπνευστής του διεθνούς σεμιναρίου ποδοσφαίρου που έλαβε χώρα στο μουσείο ακροπόλεως Global Football Symposium το 2019.

 βαγγελης τσιωλης προπονητης

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 2011, όταν εργάστηκε στον Αστέρα Τρίπολης στη θέση βοηθού προπονητή και του αναλυτή αντιπάλου μέχρι το 2013. Το ίδιο πόστο είχε και στον ΠΑΣ Γιάννινα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14. Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Οκτώβριο εργάστηκε στην ομάδα της Skoda Ξάνθης. Το 2015 πανηγύρισε την άνοδο στην Α’ εθνική με την ομάδα της ΑΕΛ προσφέροντας τις υπηρεσίες του από το ίδιο πόστο. Επίσης από το Σεπτέμβριο του 2015 και ως σήμερα εργάζεται ως γυμναστής και προπονητής ποδοσφαίρου στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία» στο Ηράκλειο Αττικής.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ των συγγραφέων:
Σάκη Τσιώλη και Βαγγέλη Τσιώλη.

Το βιβλίο αποτελείται από 3 ενότητες.

Η πρώτη ονομάζεται «Ολική προσέγγιση προπονητικής» και θέτει τις βασικές αρχές μέσα στα οποίες πρέπει να δομείται μία προπονητική μονάδα και η προπόνηση μίας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Προβλήματα και λύσεις» αναλύονται και παρουσιάζονται ολόκληρες προπονητικές μονάδες βασισμένες σε προβλήματα που είχαμε διαπιστώσει μέσα από τα παιχνίδια.

Στην τρίτη ενότητα παρατίθεται ένα χρηστικό ασκησιολόγιο για τον εμπλουτισμό της προπόνησης.

Όλες οι ασκήσεις στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται με έγχρωμα διαγράμματα.

Για την καλύτερη κατανόησή τους συνοδεύονται και από video-animation, το οποίο μπορείτε να το δείτε σε οποιαδήποτε συσκευή, σαρώνοντας το
qr-code που βρίσκεται δίπλα από κάθε άσκηση.

βαγγελης τσιωλησ πεδρο μαρτινς
Ο Βαγγέλης Τσιώλης με τον Πέδρο Μαρτινς.

  Στιγμές από τη παρουσίαση του βιβλίου μας στον σύνδεσμο προπονητών ποδοσφαίρου ανατολικής Αττικής.

Στιγμές από τη παρουσίαση του βιβλίου στον σύνδεσμο προπονητών ποδοσφαίρου ανατολικής Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Ευχαριστούμε θερμά την καφετέρια HERO STREET για τη φιλοξενία. ( Κιλκίς 49, Άλιμος )

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ
Στείλτε μας μήνυμα: vivasportsgr@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ