Επιτυχημένη η Ημερίδα του Πρωτέα Βούλας: «Αλλάζουμε τον Κόσμο με μια Μπάλα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου η ημερίδα με τίτλο «Αλλάζουμε τον Κόσμο με μια Μπάλα» από τον Πρωτέα Βούλας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Βούλας.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «Hoops4Good» του ΠΡΩΤΕΑ Βούλας, και είχε στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με την εφηβική και νεανική παραβατικότητα, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Η συμμετοχή των εξαιρετικών επιστημόνων, των διακεκριμένων προσωπικοτήτων αλλά και των νεαρών αθλητών, προσέφερε μία σφαιρική και ουσιαστική προσέγγιση του φαινομένου, καθώς και πολύτιμη πληροφόρηση για τη συμβολή του αθλητισμού στην πρόληψη και διαχείριση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας.


Ο κος Βασίλης Παπαμιχαήλ, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Τοπικής Οικονομίας και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: «Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον ΠΡΩΤΕΑ Βούλας για την πρωτοβουλία, γιατί πράγματι αγγίζει ένα θέμα ιδιαίτερα συχνό και έντονο… Ο Αθλητισμός ενισχύει τις θετικές συμπεριφορές, όπως είναι η εντιμότητα, η αποδοχή και η κατανόηση και φυσικά δίνει υγιή αθλητικά πρότυπα…Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε εδώ να στηρίξουμε τον ΠΡΩΤΕΑ στο έργο του, όπως έχουμε αποδείξει έμπρακτα όλα τα προηγούμενα χρόνια και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε

Ο Πρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ Βούλας Στέργιος Γεωργακόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του «Θεωρώ ότι τα αθλητικά σωματεία – και ο Πρωτέας αυτό το κάνει πολύ καλά – πρέπει να είναι για τα παιδιά μια δεύτερη οικογένεια. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια, να λαμβάνουν τις σημαντικές αξίες του αθλητισμού: τον σεβασμό, την άμιλλα, τη συνεργατικότητα, τη φιλία, που θα τους βοηθήσει σε όλη τους τη ζωή…»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κος Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο αθλητισμός στην πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο αθλητισμός είναι ένα «σχολείο, όπου μαθαίνεις την καθημερινή προσπάθεια, τη συνεργασία, την πειθαρχία, τον σεβασμό, την αξιοκρατία». Τόνισε ότι ο αθλητισμός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάγκη που έχουν κυρίως οι έφηβοι, του «ανήκειν» σε μια ομάδα, σε ένα σύνολο. «Αντί το παιδί, ο έφηβος να εκτονώνει την ενέργειά του σε αμφιβόλου υπόστασης και σκοπού ομάδες, παρέες ή και συμμορίες, να την εκτονώνει σε ένα υγιές περιβάλλον με κανόνες, αξίες, πειθαρχία και κυρίως προοπτική

Τον λόγο πήρε ο δεκαεξάχρονος Νίκος Ρούσσης, αθλητής μπάσκετ στην ομάδα των Μελισσίων, για να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες, τη δική του εμπειρία ως θύμα περιστατικού βίας από ομάδα συνομήλικών του στα βόρεια προάστια. Έχοντας διδαχθεί μέσω του αθλητισμού τον τρόπο να αναγνωρίζει τις διαθέσεις των αντιπάλων του εντός του παρκέ, ο Νίκος κατάφερε να αναγνωρίσει την επιθετικότητα της ομάδας εφήβων που του επιτέθηκαν, και να προσαρμόσει την αντίδρασή του με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τον ίδιο. Είπε χαρακτηριστικά «η βία δεν λύνεται με βία», αναδεικνύοντας την ανάγκη προσαρμοστικότητας στα δεδομένα. Αντίστοιχα, ο έφηβος Βαγγελης Τσαβάκος, παίκτης του ΠΡΩΤΕΑ, μίλησε για το πώς ο ίδιος προστατεύει τον εαυτό του απέναντι σε πιθανές επιθέσεις, αποφεύγοντας σημεία όπου συγκεντρώνονται ομάδες εφήβων.

Ο Δρ. Νίκος Γεωργιάδης μοιράστηκε τη μεγάλη του εμπειρία ως Σύμβουλος Αθλητικού Ακαδημαϊκού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, έχοντας εργαστεί σε ιδιαίτερα δύσκολα περιβάλλοντα αυξημένης παραβατικότητας στην Αμερική. Δήλωσε χαρακτηριστικά, όμως ότι «ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει την κοινωνία». Αναφέρθηκε στα τέσσερα επίπεδα εκμάθησης προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης που αποτελούνται από τον σεβασμό για τα δικαιώματα και τα αισθήματα των άλλων, τη συνεργασία με τον προπονητή για τη βελτίωση των δεξιοτήτων, τη χρήση της αυτογνωσίας για την αυτοβελτίωση, τη συνεργασία με την ομάδα και τέλος, τη μεταφορά αυτών των αξιών στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία.

Η Γλυκερία Μπαλογιάννη, Παιδοψυχολόγος αναφέρθηκε στη νεανική παραβατικότητα ως ένα «πολυδιάστατο φαινόμενο, όπου συμμετέχουν πάρα πολλοί παράγοντες κινδύνου και λειτουργούν αλληλεπιδραστικά και σωρευτικά, σε ατομικό αλλά και σε μικροκοινωνικό επίπεδο, και αφορά κυρίως ηλικίες 13-18 ετών». Η κα Μπαλογιάννη αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να εξετάσουμε το πώς οι έφηβοι σχετίζονται με τον εαυτό τους, την ταυτότητά τους, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο «Οι νέοι ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Από κάπου να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να βρουν μια ταυτότητα που τους ταιριάζει. Και αυτή την αναζήτηση ο αθλητισμός έρχεται να τους προσφέρει εκείνο το πλαίσιο που θα αντισταθεί στις προκλήσεις…”

Η Δρ. Πάρη Ζαγούρα, Νομικός – Εγκληματολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρά τω Πρωθυπουργώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, παρουσίασε τον τρόπο που το ελληνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τα παιδιά σε σύγκρουση με τον νόμο, τις αρχές και τις διαδικασίες που διέπουν τις παρεμβάσεις, τον ρόλο των ειδικών επαγγελματιών, τα θεσμοθετημένα μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η πρόληψη της υποτροπής, τονίζοντας την κατευθυντήρια αρχή «πρώτα παιδί και μετά παραβάτης».

Τέλος, ο Διεθνής μπασκετμπολίστας Γιάννης Μπουρούσης αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία και στον πώς από ένα επαρχιακό περιβάλλον, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, μαθαίνοντας τις αξίες του αθλητισμού. Αναφέρθηκε στην προπονητική διαδικασία και στον τρόπο που διδάσκει τον αθλητή να αξιολογεί καταστάσεις, να καλλιεργεί τον σεβασμό και την αλληλοϋποστήριξη και να μην απαντάει στη βία με βία, αλλά μέσω του αθλητισμού.

Το παρών έδωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης μας, υπογραμμίζοντας τη στήριξή της στην πρωτοβουλία του ΠΡΩΤΕΑ Βούλας. Αναλυτικότερα, τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Παπαμιχαήλ Βασίλης, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Τοπικής Οικονομίας και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Γεωργιάκος Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Καραγιάν Νανά Αντιδήμαρχος Θεμάτων Τρίτης Ηλικίας και Δημόσιας Υγείας, Σφήκα Βίκυ, Αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής, Ρουσσάκης Ευθύμης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Συντήρησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Σαχατζιάν Αρτεμης, Εντεταλμένη Σύμβουλος Διαδημοτικών Συνεργασιών, Γιώργος Μάριος Χαιρετάκης, Τοπικός Σύμβουλος Βούλας και ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής.

 

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ
Στείλτε μας μήνυμα: vivasportsgr@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ