ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Τάκης Μακροδημήτρης τα λέει ΟΛΑ για τις Προθνικές Ομάδες!

Ο Τάκης Μακροδημήτρης, είναι ένας από τους σημαντικότερους προπονητές της Ανατολικής Αττικής και ο άνθρωπος που άλλαξε την νεότερη ιστορία των Προεθνικών ομάδων της Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α..

Η πάντοτε προσεγμένη εμφάνισή του , το γαλήνιο ύφος του, η βαθιά γνώση του αθλήματος σε υψηλό επίπεδο και η εξέλιξη ταλέντων σε χαρισματικούς ποδοσφαιριστές είναι μόνο μερικά απο τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει απο αρκετούς προπονητές στην Ανατολική Αττική και όχι μόνο.

Τελευταία του επιτυχία, η πρόκριση στους “16” με την Προεθνική ομάδα Κ16 , δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη της φάσης ομίλων! Συνομιλώντας κανείς με τον Τάκη Μακροδημήτρη μόνο να κερδίσει έχει, γιατί ειναι βαθιά γνώστης του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα των αναπτυξιακών ηλικιών, λέει αλήθειες, που καμια φορά “πονάνε”…

Απολαύστε την ξεχωριστή συνέντευξη, που παραχώρησε στο vivasports.gr για ΌΛΟΥΣ και για ΟΛΑ !

“Η επιτυχία της Κ16 είναι ό,τι προκρίθηκε δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη των μίνι πρωταθλημάτων και αυτό ωφείλεται και στο γεγονός ό,τι αρχίσαμε νωρίς την προετοιμασία.

Στα τελευταία παιχνίδια δοκιμάζουμε και άλλα παιδιά που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής και δείχνουν χαρακτήρα και μας προβληματίζουν… Αυτό είναι καλό και για εμάς τους προπονητές, γιατί έχουμε πολλές εναλλακτικές. Το πιο σημαντικό είναι ό,τι τα παιδιά έρχονται με χαρά στις Μικτές και το ευχαριστιούνται.

Έχω γευτεί πολλές χαρές τα προηγούμενα χρόνια με τις Μικτές και για αυτό ασχολούμαι και τώρα. Οι Μικτές αποτελούν ΚΕΦΑΛΑΙΟ και για μένα, όχι σαν προπονητής αλλά και σαν άνθρωπος, γιατί θέλω να προσφέρω στην Ένωση και στα παιδιά.

Δοκιμάσαμε πάρα πολλά παιδιά για τη δημιουργία και των 2 προεθνικών ομάδων, στο σύνολο πάνω απο 200 παιδιά. Κάναμε ό,τι ήταν καλύτερο μπορούσαμε για να επιλέξουμε τα καλύτερα παιδιά στη Μικτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ό,τι σταματήσαμε να παρακολουθούμε αγώνες, είτε εγώ, είτε οι Παπαχρήστου και Χριστοφιλέας. Βλέπουμε τα παιδιά που είχαν κοπεί, τη βελτίωση που είχαν όλο αυτό το διάστημα και τους ξανακαλέσαμε.

Η Προεθνική ομάδα είναι ο “καθρέφτης” της Ένωσης!

Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να έχει επιτυχία η εκπαίδευση των παιδιών και η ψυχολογία των παιδιών ώστε να καταλάβουν ό,τι εκπροσωπούν μία Ένωση.
Πρέπει τα παιδιά να δίνουν τα πάντα κάθε φορά που αγωνίζονται, όπως και η Ένωση τους προσφέρει τα πάντα.

Η ομάδα έχει αναλυτή, γυμναστές, προπονητή τερματοφυλάκων, όλα αυτά συνηγορούν ώστε τα παιδιά να αισθάνονται καλά.
Όλα τα παιδιά έχουν ρούχα εμφάνισης και αυτό παίζει τον ρόλο του ώστε να αισθάνονται όμορφα.

Δεν μπορώ να μη σταθώ στις ομάδες των παιδιών, τους προπονητές τους, την οργάνωση που έχουν, τα παιδιά εμείς τα έχουμε μία φορά την εβδομάδα, όλη η δουλειά γίνεται απο τους προπονητές των ομάδων, τους οποίους και ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σε ηλικία 16 χρονών τα παιδιά πρέπει να παίζουν σε ανδρικές ομάδες, αυτό εξαρτάται απο τις διοικήσεις των ομάδων. Θα πρέπει κάθε ομάδα, έστω 2 παιδιά, σε λίγα χρόνια να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και να εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και εγώ ξεκίνησα απο ερασιτεχνική ομάδα, τον Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας και πήγα στον ΠΑΟ, ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και έγινα επαγγελματίας.

Τα παιδιά πρέπει να… ανοίξουν τα φτερά τους! Τα παιδιά που αγωνίζονται στη Γ’ κατηγορία και έρχονται στις Μικτές είναι πιο έτοιμα σαν παίκτες και για αυτό και παίζουν.


Για τη δημιουργία των Β’ ομάδων, όπως ο Αστέρας Βάρης και ο Θησέας Ν.Μάκρης;

Ό,τι το καλύτερο για τα παιδιά, γιατί δεν σταματάνε τον αθλητισμό και δεν φέυγουν απο αυτόν. Πρέπει και άλλες ομάδες να φτιάξουν. Πρέπει να αξιοποιούν τα παιδιά, και όχι να ξοδεύουν τα λεφτα οι παράγοντες. Όλοι πρέπει να έχουν υπομονή με τα νέα παιδιά.

Για το επίπεδο των επαρχιακών ομάδων που αντιμετώπισε η Μικτή:
Υπάρχει ταλέντο και στην επαρχία, απλά η Μικτή ΕΠΣΑΝΑ ήταν ένα κλικ παραπάνω και προκριθήκαμε απο τόσο νωρίς.

Όπως είπα και στα παιδιά, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι τον μήνα Σεπτέμβριο και πρέπει να το φτάσουμε ώς το τέλος. Αν μπορύμε να το πετύχουμε θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, πρώτα για τα παιδιά, μετά για την Ένωση και τελευταίοι εμείς οι προπονητές.

Τον προπονητή τον κάνουν οι παίκτες.

Ο καλός προπονητής πρέπει να έχει καλούς παίκτες, άρα οι παίκτες κάνουν μάγκα τον προπονητή. Εμείς, οι προπονητές είμαστε απλά ένας κρίκος στην αλυσίδα μιας ομάδας, πρώτα είναι οι παίκτες, η διοίκηση και μετά εμείς.

Για τη διοίκηση της ΕΠΣΑΝΑ και τη συνεργασία:

Είμαι πολλά χρόνιά στις μικτές και αυτό που μπορώ να πω είναι ό,τι η τωρινή διοίκηση μας παρέχει πολύ περισσότερα πράγματα απο τότε.

Τάκης Μακροδημήτρης - Φώτης Καρβούνης
Τάκης Μακροδημήτρης – Φώτης Καρβούνης

Για τον τεχνικό διευθυντή κ. Παναγιώτη Χριστοφιλέα:
Είναι σε όλα τα πράγματα κοντά μας, συζητάει με την Ένωση και ό,τι της έχουμε ζητήσει δεν μας έχει χαλάσει κανένα χατήρι, για τα παιδιά και για την οργάνωση των Προεθνικών ομάδων.
Με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω και τους κ.κ. Ξαγοράρη Νίκο και Φώτη Καρβούνη που είναι οι γενικοί αρχηγοί των ομάδων μας, τους κ.κ. Λαμπρόπουλο και Λάμπρου που είναι κοντά μας σε όλες τις προπονήσεις και στα παιχνίδια.

Ο κ. Γιαρένης είναι πάντα δίπλα μας και μας λύνει όλα τα προβλήματα. Για μας τους προπονητές είναι τιμή μας να είμαστε στην Προεθνική.

Για τις κλήσεις των ποδοσφαιριστών στις Προεθνικές ομάδες;

Απο την αρχή της σεζόν και της προετοιμασίας των Μικτών, η Ένωση έβγαλε μία ανακοίνωση που ζητάγαμε 2-3 παιδιά απο κάθε διοίκηση κατά την κρίση τους και μετά επιλέγουμε.

Πολλές ομάδες δεν στείλανε. Παρ’όλα αυτά εμείς πάμε και παρακολουθούμε αγώνες και τα παιδιά. Με τους προπονητές είναι που έχουμε επαφές.

Είναι κάποιες ομάδες που δεν μας στέλνουν τα “καλά” τους τα παιδιά και πάμε εμείς και τους καλούμε. Η κάθε ομάδα, θα πρέπει να καταλάβει ό,τι υπάρχουν αξιολογημένοι προπονητές στην Ένωση και επιλέγουν κατά την κρίση τη δική τους.

Όποιος είναι καλός παίζει, χατίρια στις Μικτές δεν κάνει κανένας μας!

Ούτε η Ένωση, ούτε οι προπονητές. Απο άγνοια και μόνο μπορεί να μη γίνει κάποια αξιολόγηση σωστή, γι’αυτό προσπαθούμε και τόσοι προπονητές. Λάθη θα κάνουμε και εμείς γιατί είμαστε άνθρωποι…
Δεν έχουμε με καμία ομάδα πρόβλημα.

Παράπονα μπορεί να υπάρχουν, αλλά εμείς κοιτάμε το καλύτερο για την Ένωση και τις Μικτές. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να δει τις κλήσεις των Μικτών. Γενικά, να μην επηρεάζονται απο άλλα κομμάτια.

Εγώ, σαν Τάκης Μακροδημήτρης, απέρριψα παιδιά του Σαρωνικού απο τις Μικτές που θα μπορούσα να μην το κάνω.

Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έρχονται γιατί δεν τους αφήνουν οι γονείς του λόγω φροντιστηρίων. Όποιος γουστάρει τη μπάλα έρχεται…

Αν έρχονται να παρακολουθήσουν τα παιδιά σκάουτερ μεγάλων ομάδων;

Έρχονται πολλοί σκάουτερ και αυτό είναι υπέρ των παιδιών. Κυρίως της Κ16 που είναι πιο έτοιμα τα παιδιά και έρχονται και απο τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων για τους Παίδες και Νέους.
Ευλογία θα είναι να δούμε κάποια απο τα παιδιά αυτά σε μερικά χρόνια να απαρτίζουν την Εθνική ομάδα! Ειλικρινά θα με ικανοποιήσει πάρα πολύ.

Επιμέλεια: Τσιφλίκας Γιώργος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ
Στείλτε μας μήνυμα: vivasportsgr@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ